Det tværgående småbørnsteam

Det tværgående småbørnsteam

20. juli 2022

Medarbejdere i Børn & Ung og Sundhedsplejen kan få tværfagligt sparring via det tværgående småbørnsteam. Her kan du læse mere om rammerne for det tværgående småbørnsteam.

Det tværgående småbørnsteam skal sikre at du som medarbejder i Sundhedsplejen eller Børn & Unge kan få tværfaglig sparring vedrørende et barn eller en familie i mistrivsel.

Teamet foretager en faglig vurdering og kan henvise til åben rådgivning, vejledning i hjemmet og/eller tilbud udbudt af civilsamfundet.

Åben rådgivning

  • Børne- og familiecenteret
  • Sundhedsplejen

Hjemmebesøg

  • Fagperson fra PPR, Sundhedsplejen eller Børn & Unge aflægger 2-3 besøg i hjemmet

Henvisning/brobygning til civilsamfundet

  • Der henvises til relevante etablerede tilbud udbudt af organisationer og foreninger fx Mødrehjælpen

Teamet kan beslutte at der skal afholdes et diaologmøde. Læs mere om dialogmøde på siden Vejen til PPR eller at der skal foretages en underretning. Læs mere om underretninger her.

I det tværgående småbørnsteam sidder repræsentanter fra:

PPR

Forvisitationen

Børneafsnittet

Børne- og familiecentret

Sundhedsplejen

Målgruppe
Målgruppen for det tværgående småbørnsteam, gælder ufødte børn og børn i aldersgruppen 0 til 3 år, der ikke er tilknyttet et dagtilbud. Bekymringer vedrørende børn indskrevet i dagtilbud, kan tages op på et fokusteammøde.

Udløsende faktorer
For at sikre en stærk systematik og en delvis automatiseret praksis, skal en henvendelsen til det tværgående småbørnsteam baseres på resultater fra ADBB-screening, PUF-vurdering eller en generel bekymring for barnets trivsel.

ADBB
Når resultatet af en ADBB-screening ligger på fem eller derover, skal screeningen gentages efter 14 dage. Hvis screeningen også denne gang giver anledning til bekymring, skal sagen tages op i det tværgående småbørnsteam.

PUF
En bekymring på baggrund af PUF følges op i henhold til de beskrevne guidelines for PUF. Hvis ikke indsatsen fra sundhedsplejen afhjælper problemstillingen, eller hvis sundhedsplejen vurderer, at problemet ikke kan løses af sundhedsplejen alene, tages sagen op i det tværgående småbørnsteam.

Derudover forpligter direkte henvendelse fra jordmoder eller læge til kommunen til en drøftelse i det tværgående team.

Forud for et møde med det tværgående småbørnsteam udfyldes et forberedelsesskema, som du finder her på siden. Der udfyldes et skema pr. barn.

Som en del af forberedelsen skal du forholde dig til, hvor bekymret du er for barnets trivsel og udvikling. Til det kan du anvende Linealen. Derudover skal du beskrive, hvad du gerne vil have sparring og hjælp til samt kort beskrive hvad du allerede har afprøvet.

Forberedelsesskemaerne sendes til tovholder for det tværgående småbørnsteam Pia Blinkenberg piab@roskilde.dk  en uge før mødet. Målet er, at alle deltagere er forberedte til at drøfte problemstillingerne kvalificeret på mødet.

Du skal altid inddrage forældrene, når du er bekymret for et barn. Inddragelse af forældrene sker af hensyn til barnets trivsel og for at underbygge tillidsforholdet og det fremtidige samarbejde med familien.

Forældrene skal forud for et møde i det tværgående småbørnsteam:

  • orienteres om din bekymring
  • inddrages i afklaringen af problemstillingen fx: Kan forældrene genkende problemstillingen? Ser forældrene undtagelser?
  • inddrages i forhold til potentielle løsninger

Roskildemodellen/Tværfagligt samarbejde /Det tværgående småbørnsteam i sundhedsplejen